Succesvolle CD-opnames met topartiesten

28 september 2017
Bibliotheek in de Korenbeurs piet paaltjens dordrecht haverschmidt avontuur ontdekking schiedam

Zoektocht naar HaverSchmidt in Dordrecht

28 september 2017

De Bibliotheek Schiedam is altijd op zoek naar verhalen. Toen zij werd gebeld door winkel Pandora in Dordrecht over een mogelijk niet eerder gepubliceerd gedicht van de melancholische dichter François HaverSchmidt (1835 – 1894), ging ze dan ook meteen op pad. Het zou gaan om een een gedicht uit 1886, geschreven in Schiedam, over een schilderij van J.G. Vogel waarop de brief is bevestigd. Van 20 oktober t/m 1 november wordt de vondst tentoongesteld tijdens de Piet Paaltjens Parade in de Korenbeurs in Schiedam.

Uniek pronkstuk Piet Paaltjens Parade
Naar aanleiding van het eerste persbericht over de Piet Paaltjens Parade kreeg de bibliotheek een interessant bericht uit Dordrecht. Er zou een schilderij van J.G. Vogel bestaan met op de achterkant een originele brief van François HaverSchmidt, geschreven in 1886 in Schiedam. En niet zomaar een brief. Het zou gaan om een niet eerder gepubliceerd gedicht over het schilderij, gericht aan de kunstenaar. De bibliotheek ging de volgende dag nog langs met de PopUpTv cameraploeg. Ad van Beest, eigenaar van winkel Pandora, heeft het schilderij met daarop de brief tijdelijk ter beschikking gesteld aan de Piet Paaltjens Parade. Van 20 oktober t/m 1 november wordt het schilderij met daarop het gedicht in de Bibliotheek in de Korenbeurs in Schiedam tentoongesteld als onderdeel van de Piet Paaltjens Parade. Projectleider Kittie Boone: “We kunnen alvast verklappen dat, na onderzoek door enkele HaverSchmidt-experts, de brief eerder tentoongesteld is geweest en zelfs gepubliceerd. We zijn erg verheugd met deze vondst. Het is een prachtig verhaal, dat we graag delen met onze leden en bezoekers. Tijdens de gratis toegankelijke tentoonstelling is ook de korte video van PopUpTv te zien over ons avontuur.”

Kittie Boone was op 27 september live bij ‘Onder Ogen’ van PopUpTv om over dit verhaal te vertellen. Bekijk de uitzending. Hier zit de korte video van het avontuur ook in verwerkt.