Voorproefje bij de Open Monumentendagen

12 september 2017
clean pete roelants piet paaltjes francois haverschmidt schiedam

Voorproefje bij de Open Monumentendagen

8 september 2017

Een eerste ‘snik preview’ van de Piet Paaltjens Parade op een historische locatie? Wouter en Corine Robers, de huidige eigenaren van pand Roelants, openen tijdens de Open Monumentendagen hun deuren!

Open Monumentendagen
In het weekend van 9 en 10 september 2017 zijn meer dan 4.000 monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het thema dit jaar is ‘Boeren, burgers en buitenlui’. Ook Schiedam doet mee. Een van de bijzondere monumenten daar is de voormalige Drukkerij en boekhandel Roelants. Hier werd 150 jaar geleden de dichtbundel ‘Snikken en Grimlachjes’ van Piet Paaltjens uitgebracht. Eind augustus werd de locatie door de Bibliotheek Schiedam en Excelsior Recordings omgebouwd tot opnamestudio. Diverse artiesten waaronder Freek de Jonge, The Kik en Aafke Romeijn namen er nieuwe nummers op. De gedichten van Piet Paaltjens in een nieuw jasje. De CD is vanaf de start van het festival (20 oktober) te koop. We zijn Wouter en Corine eeuwig dankbaar voor hun gastvrijheid!

Pand Roelants
Lange Haven 141 is een Schiedams rijksmonument uit de 18e eeuw. Van 1849 tot 2000 was de firma Roelants in het pand gevestigd. Wouter en Corine Robers, de huidige eigenaren, houden een blog bij over de rijke historie van het pand en bewoners. Ook plaatsen ze updates over hoe ze het pand opknappen en terugbrengen in haar oude glorie. Tijdens de Open Monumentendagen openen ze de deuren. Je vindt er ook een ‘snik preview’ van de Piet Paaltjens Parade. Kleine hint: er zijn video’s van PopUpTv te zien. Zij filmden de nu al legendarische CD-opnames.