Locaties

De Bibliotheek Schiedam in de Korenbeurs

Hoofdlocatie van de Piet Paaltjens Parade met de meeste programmaonderdelen is de Korenbeurs. De eerste groene bibliotheek van Nederland! Een monumentaal pand met prachtige binnentuin en een aantrekkelijk terras in historisch Schiedam. De Korenbeurs kijkt uit op het woonhuis van François HaverSchmidt en is de buurman van de voormalige Drukkerij en boekhandel Roelants waar ‘Snikken en Grimlachjes’ werd uitgegeven.

Lange Haven 145
3111 CD Schiedam

Pand Roelants

In Drukkerij en boekhandel Roelants werd 150 jaar geleden de dichtbundel ‘Snikken en Grimlachjes’ van Piet Paaltjes uitgegeven. Tegenwoordig is het een woonhuis. Speciaal voor de Piet Paaltjens Parade openen de huidige eigenaren van het pand, Wouter en Corine Robers, de deuren. Een prachtig en klassiek ingericht huis.

Lange Haven 141
3111 CD Schiedam

Westvest90-kerk

De veelgeroemde akoestiek van deze kerk leent zich uitstekend voor concerten. We trappen niet voor niets hier de Piet Paaltjens Parade af op vrijdag 20 oktober met een prachtig concert. Leuk weetje: er is een HaverSchmidtzaal in het bijgebouw van de kerk. De kerk is eigendom van de ‘Vrijzinnigen Schiedam’, in 1874 opgericht door HaverSchmidt als ‘Afdeeling Schiedam van de Nederlandsche Protestantenbond’.

Westvest 90
3111 BZ Schiedam

De Pastorie

Het voormalige woonhuis van François HaverSchmidt, pal tegenover Drukkerij en boekhandel Roelants. In het hoge en klassieke pand pleegde de melancholische dichter – die leed aan zware depressies – in 1894 zelfmoord. Hij verhing zich aan het koord van zijn bedstee. De huidige bewoner van het pand opent tijdens het festival haar deuren voor een exclusieve lezing in de oude Pastorie.

Lange Haven 134
3111 CK Schiedam

Begraafplaats Yardenhuis Beukenhof

Op Allerheiligen, 1 november, dragen we de Piet Paaltjens Parade letterlijk naar het graf. Aan de rand van Schiedam, op Begraafplaats Yardenhuis Beukenhof, eindigen we het festival met een eervolle ode aan François HaverSchmidt. We lezen gedichten van Piet Paaltjens voor bij zijn graf.

Burgemeester van Haarenlaan 1450
3118 GR Schiedam