Geslaagd festival mét verrassing van Arnon Grunberg

03 november 2017
Arnon Grunberg piet paaltjens parade bibliotheek schiedam

Geslaagd festival mét verrassing van Arnon Grunberg

3 november 2017

De Bibliotheek Schiedam kijkt terug op een zeer geslaagde Piet Paaltjens Parade. Een programma vol hoogtepunten! Uitverkochte huiskamerconcerten, bezoekers vanuit heel Nederland en Arnon Grunberg die speciaal voor het festival een nieuwe dichtbundel presenteerde van zijn overleden vriend Giovanni della Chiusa.

Hoogtepunten van het festival
Het festival trapte op vrijdag 20 oktober af met een romantisch klassiek concert in de Westvest90-kerk. Een volle zaal genoot van countertenor en dichter Sytse Buwalda, begeleidt door pianist Jean-Baptiste Milon. De uitverkochte huiskamerconcerten van Jan Rot in Pand Roelants zorgden voor een lach en een traan. Hij speelde daar voor het eerst ‘Melkboer’, een nummer dat hij componeerde voor de Piet Paaltjens Recordings. Een cd die i.s.m. Excelsior Recordings en twaalf Nederlandse artiesten speciaal voor het festival werd gemaakt. De gelimiteerde oplage cd is voor € 18,67 (adviesprijs) te koop in heel Nederland en in de Bibliotheek in de Korenbeurs. Bijzonder was het hoorcollege door dr. Peter van Zonneveld. Hij vertelde 450 Schiedamse middelbare scholieren over Piet Paaltjens en François HaverSchmidt. Ook verzorgde hij een exclusieve en uitverkochte lezing in de Pastorie, het voormalige woonhuis van de predikant. Het festival werd op woensdagavond 1 november ten grave gedragen. Op begraafplaats Yardenhuis Beukenhof droegen Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin en Schiedamse trots Charlie Dichter werk voor bij het graf van HaverSchmidt. De Piet Paaltjens Parade werd door 2.000 bezoekers bezocht. Voornamelijk Schiedammers, maar ook door liefhebbers uit onder meer Groningen, Noord-Holland, Zeeland en Brabant.

Verlening Piet Paaltjens Expositie
De tentoonstelling met unieke stukken in de Korenbeurs werd goed gewaardeerd door de bezoekers. Vanwege de hoge belangstelling is deze verlengd tot 15 november.

De grote verrassing van Arnon Grunberg
In het laatste weekend van het festival gaf auteur Arnon Grunberg een lezing in de Bibliotheek in de Korenbeurs. Voor de uitverkochte zaal presenteerde hij een nieuwe dichtbundel. De verrassing van de avond. Een dichtbundel van Giovanni della Chiusa (1969 – 2015), een vriend die is omgekomen bij een verkeersongeluk. Enkele gedichten verschenen eerder in Hollands Maandblad. Tijdens de Piet Paaltjens Parade vertelde Grunberg over zijn droevige vriend en las de gedichten voor. Ook was de bundel in een oplage van 100 stuks te koop. Het vormde de opmaat voor de uitgave van Della Chiusa’s bundel ‘Een mens moet ook niet alles willen weten’ in 2018 bij Uitgeverij Lebowski.