Aankondiging Piet Paaltjens Recordings

06 oktober 2017
Foto van Aafke Romeijn voor Piet Paaltjens Parade. Foto: Jan van der Ploeg.

Aankondiging Piet Paaltjens Recordings (lancering 20 oktober)

6 oktober 2017

‘Kan iemand zo verdrietig zijn dat hij in zijn eigen tranen verdrinkt? Dat overkwam Piet Paaltjens, de dichter uit de negentiende eeuw, die verzen schreef die ook vandaag geschreven konden zijn. In werkelijkheid was hij de depressieve dominee Francois HaverSchmidt (1835-1894), die zijn leven beëindigde met zelfmoord. Hij liet een bundel gedichten na (Snikken en grimlachjes 1867) en een verhalenbundel (Familie en kennissen 1876).’

Cd met 12 Nederlandse artiesten
Aldus Marita Mathijsen, hoogleraar Nederlandse letterkunde, die samen met Thijs Boontjes het album Piet Paaltjens Recordings opent. Een album geïnspireerd op de teksten van Piet Paaltjens. Nederlandse artiesten als Spinvis, Aafke Romeijn, Freek de Jonge en Linde Schöne namen nummers op waarvan de teksten geïnspireerd zijn op gedichten van de melancholieke dichter. 150 jaar na dato blazen zij daarmee het werk van Piet Paaltjens nieuw leven in. Het album komt op 27 oktober uit via Excelsior Recordings. Een eerste oplage cd’s is vanaf 20 oktober te koop bij verschillende verkooppunten tijdens de Piet Paaltjens Parade in Schiedam.

Piet Paaltjens Parade
Schiedam staat van 20 oktober t/m 1 november 2017 in het teken van Piet Paaltjens. 150 jaar geleden werd zijn dichtbundel Snikken en Grimlachjes uitgegeven bij Drukkerij en boekhandel Roelants in Schiedam. Paaltjens is het alter ego van de melancholieke dichter en predikant François HaverSchmidt (1835-1894). De Bibliotheek Schiedam en haar partners pakken dit jubileum aan om de schrijver dertien dagen lang te eren met een divers festivalprogramma.

Eerste nummer online van Aafke Romeijn
Onderdeel van het festival is het album Piet Paaltjens Recordings. Twaalf Nederlandse artiesten namen in het pand van Drukkerij en boekhandel Roelants in Schiedam – onder productionele leiding van Frans Hagenaars en soms met muzikale hulp van leden van The Kik – nummers op waarvan de teksten geïnspireerd zijn op gedichten van Piet Paaltjens. Luister hier alvast naar de bijdrage van Aafke Romeijn – In Het Gezicht.

Alle nummers
Thijs Boontjes – Dat Gaat Niemand Wat Aan
Dave von Raven – De Zelfmoordenaar
Linde Schöne – Zoet
Alex Roeka – Het Geheim
Jerry Hormone – Aan Hedwig
Clean Pete – Immortelle Zestien
Freek de Jonge – Dan Lach Ik Mij Dood!
Aafke Romeijn – In Het Gezicht
Spinvis – Immortelle C
De Bleeke Jongelingen – Loome Nachten/Wrange Tranen
Meindert Talma – Rika
Jan Rot – Melkboer

Intekenlijst eerste oplage
Wil je één van de eerste cd’s kopen? Stuur een e-mail en we plaatsen je op de intekenlijst. De cd’s zijn vanaf 20 oktober verkrijgbaar in Schiedam. We geven je na inschrijving per e-mail een seintje waar je cd klaarligt.